Wiemy, wiemy - nikt nie lubi czuć w gardle nieprzyjemnego pieczenia. Może być ono spowodowane przez kilka rzeczy, na przykład:
-
Wysuszone gardło
Mały poziom wilgoci w powietrzu oraz odwodnienie organizmu są częstymi przyczynami wysuszonego gardła. Brak nawilżenia sprawia, że jest ono bardzo podatne na podrażnienia, które odczuwa się jako pieczenie w przełyku. Dbaj o prawidłową ilość płynów w organizmie oraz zainstaluj w domu nawilżacz powietrza.
-
Infekcja
W 9 na 10 przypadków ból gardła jest rezultatem infekcji wirusowej, a 1 na 10 wywołują bakterie. Zapalenie stanowi rezultat infekcji gardła, a obrzęk to oznaka, że Twój organizm z nią walczy.
Zapalenie gardła często jest przyczyną:
- Zapalenia krtani
- Zapalenia gardzieli
- Zapalenia migdałków
Jednym z najbardziej rozpoznawalnych objawów stanu zapalnego jest powiększenie węzłów chłonnych szyi. Jeśli czujesz ból gardła, być może z powodu kataru lub przeziębienia, węzły chłonne będą opuchnięte, ponieważ ciało w ten sposób zareaguje na infekcję. Intensywność bólu oraz wielkość obrzęku zależy od poziomu rozwoju infekcji. Jest ona odpowiedzialna za ból w trakcie przełykania, problemy w mówieniu, a przy bardziej poważnych przypadkach – zaburzenia oddychania.
-
Zapalenie przełyku
Zapalenie przełyku występuje, gdy zostanie on w jakiś sposób uszkodzony (np. zgaga, czyli kwaśny refluks) lub podszewka ulegnie zainfekowaniu. Wywołuje to pocenie się, podwyższenie temperatury oraz uczucie duszności i piekące sensacje w przełyku. Pozwól swemu gardłu odpocząć przez kilka dni.
-
Alergie
Niezwłocznie udaj się do lekarza lub szpitala, jeżeli palące sensacje w przełyku stają się nie do wytrzymania lub też taki stan utrzymuje przez dłuższy czas, a zauważysz równocześnie wymienione objawy:
- Czerwona, swędząca wysypka
- Zaczerwieniona skóra wokół oczu
- Nudności i wymioty
- Biegunka
- Ból żołądka
- Opuchnięcie warg, języka lub gardła
-
Kwaśny refluks
Kwaśny refluks, czyli zgaga, pojawia się wtedy, gdy kwaśna treść żołądka cofa się do przełyku. Powodowane jest to przez wiele czynników, jak np. położenie się spać krótko po spożyciu tłustego lub mocno przyprawionego pożywienia. Jeśli czujesz pieczenie w gardle po jedzeniu, spróbuj zmienić swoją dietę.
-
Smaczne zabiegi
-
Kropla miodu
Gdy czujesz infekcję lub gardło jest wysuszone, często dobrym sposobem jest wypicie ciepłej, posłodzonej miodem herbaty. Przynosi ukojenie gardłu, a także nawilża organizm – a to ważny czynnik powrotu do zdrowia. Ponadto, miód jest dobrym lekiem na kaszel.
-
Witamina C
Jak niemal wszyscy wiemy, witamina C jest rekomendowana na wzmocnienie organizmu. Nie musisz mieć hopla na punkcie suplementów, aby wiedzieć, że takie owoce, jak pomarańcze, grejpfruty, limonki i cytryny mogą pomoc przy bólu gardła… a także zapewnić utrzymanie zdrowej skóry oraz produkcję kolagenu, niezbędnego dla oczu!
-
Wstań z łóżka
Gdy czujesz ból gardła, pozostanie w łóżku wydaje się kuszącym pomysłem, ale w ten sposób możesz przedłużyć jego występowanie. Zamiast leżeć, weź gorący prysznic – para wodna przyniesie ulgę Twojemu obolałemu gardłu oraz pomoże w przetkaniu dróg oddechowych.
Niektóre badania pokazują, że lekkie i średnio męczące ćwiczenia mogą pomóc na objawy przeziębienia – pomyśl o jodze lub rozciąganiu!
-
Pastylki do ssania
Nie tylko świetnie smakują, ale ich ssanie stymuluje produkcję śliny, która nawilża gardło. Pastylki Strepsils Intensive zawierają flurbiprofen, przynoszący szybką i długotrwałą ulgę. Dzięki temu pozwalają zapomnieć o bólu gardła nawet na cztery godziny, a także zwalczają stan zapalny.
-
Płukanie gardła miętą pieprzową
Jeśli ból gardła zmienia się w mocne przeziębienie, mentol, znajdujący się w mięcie pieprzowej, pomoże w otwarciu górnych dróg oddechowych. Spróbuj wdychać olejek z mięty pieprzowej, rozpuszczony w gorącej wodzie lub płukać gardło za pomocą samej mięty pieprzowej. Z pewnością pomoże to na ból gardła.
I to już wszystko. Wypróbuj powyższe sposoby, jeśli czujesz, że mogą się sprawdzić. A jeżeli Twój ból gardła jest silniejszy, niż się spodziewasz, bądź też obawiasz się, że ma podłoże alergiczne, odwiedź swojego lekarza lub skonsultuj z farmaceutą.